Dr. Willems Herenhuis

 

Interieurinrichting-renovatie herenhuis.
“Dr.Willemshuis “ te Hasselt, Dr. Wilemsstraat 28

De opdracht was, een reeds enkele jaren geleden technisch gerenoveerd pand, een nieuwe uitstraling geven . Dit vooral betreffende het interieur.
De nieuwe bewoners hielden wel van het historisch karakter  van de stadswoning, met zijn hoge en grote ruimtes met een goede lichtinval. Ze waren minder tevreden over de aanwezige kleuren en vastmeubilair. Ook de functiebepaling van de meeste ruimtes was nog een vraagteken.
Met respect voor het historisch pand , een tijdloos modern – met een knipoog naar het artistieke- geïntegreerd contrast creëren was de uitdaging. Hierbij rekening houden met het optimaliseren van het ruimtelijk gevoel.

Na diepgaande gesprekken alsook enkele voorontwerpen was er het definitief ontwerp.
De kleur wit , vooral muren en plafonds werd een rode draad in gans de woning.
Ook de  algemene  technische verlichting aangevuld met zichtbare designarmaturen geeft een nieuwe sfeer aan de woning.

Het opschuren van de parketvloeren tot de aanwezige lichteiken tint als ook het verwijderen van storende ornamenten, beoogden een luchtiger resultaat.
De grootste uitdaging was echter het invullen van de ruimtes.

Aansluitend op de binnenkoer is er de Inkom.
De opdracht was een inkomhal-vestiare .
Door de redelijke oppervlakte heb ik echter voorgesteld om er iets méér mee te doen.
Het voorstel was een Inkom-lounge-vestiaireruimte.
Dit werd meteen antoesjast ontvangen.
In de witte  klassieke ruimte staat een strak barmeubel waarvan het werkblad doorloopt als salontafel.
Het  Neonkunstwerk van “Lilianne Vertessen” past in het ontwerpconcept.
Er kan zowel een glaasje genuttigd worden  alsook een zakelijk gesprek plaatsvinden.
De keuze om meer te doen met de inkom is ook bepaald doordat de woonvertrekken zich op de verdiepingen en kelder bevinden. De inkomruimte is nu niet meer geïsoleerd van de rest van de woning .

Vanuit de Inkom vertrekt de trap naar kelder en verdiepingen.
Voor de kelder werd al snel beslist om er een wijnkelder van te maken.

Hiervoor is een aparte ruimte met praktische berging voorzien. De kelder heeft echter nog twee gewelfde ruimtes. Ik vond deze te mooi om niet te benutten. In de eerste ruimte staat een strakke “kloostertafel” in massief splintnotenhout op een glazenonderstel .Dit om een zwevend effect te bekomen. De tweede ruimte doet dienst als zithoek en keuken.
De kleine tussenruimte doet dienst als wc en berging.
Op de gerestaureerde openhaard kan men zowel grillen alsook een lekker glaasje drinken .
Op de eerste verdieping bevinden zich hoofdzakelijk vier ruimtes . Enkel de keuken was bepaald.
De oude keuken is volledig wit gelakt, de verlichting is heel technisch  aangebracht op de bestaande balken. Tafel en stoelen zijn bewust strak gehouden.

Via een volledig glazen ontworpen trapje kan men het terras bereiken.
De ruimte naast de keuken is de privé zit-tv-ruimte. Hier ook een herhaling van de technische verlichting op de balk.

De zitruimte-bibliotheek als de studie-bureelruimte bevinden zich aan de voorgevel.
De aanwezige openhaard in de zitruimte is strak gehouden. Hiervoor staat een kader met een fumégrijs glazen schuifwand. Links er rechts is er de bibliotheek in wit lakwerk en accentdeuren in wit lakwerk en eikenhout. Het “silhoutte” twee in één ophaal gordijn systeem zorgt in open stand voor een subtiele lichtinval , in gesloten stand voor een sobere decoratie.

De gordijnen herhalen zich over gans de woning.
De gekozen meubelen en kunstwerken zorgen voor de beoogde sfeer.
De studie-bureelruimte is sober gehouden. Opvallend hier is de kunstzinnige tafel met stalen onderstel en fumégrijs glazen blad.

Op de tweede(tussen)verdieping is een slaapkamersuite met badkamer.
De douche-wc-wastafel is achter een wand. Het bad staat vrij in de ruimte.
De dressingwand is geheel in mat glas.
Hier is gekozen voor slaapbanken.

Nog hoger gelegen is de master slaapkamersuite met badkamer.
Een vrije wand doet dienst als scheiding tussen slaapruimte en dressing-badkamer.
In het sober optisch zwevende bed kan men tot in de wit gebeitste houten nok kijken.
De aanvullende feeërieke verlichting zorgt voor een ontspannen sfeer.

Helemaal terug naar beneden kan men via de binnenkoer naar de berging en gastenverblijf.